top of page

Gezond Zwanger

Vanaf het moment dat je zwanger bent, en zelfs al daarvoor, is het extra belangrijk om gezond te leven. De gezondheid van jouw kindje begint al in de baarmoeder. Daar wordt de basis gelegd voor later.

​

​

Yoga

Anneke Nijholt in Baarn, klik hier voor meer informatie

Foliumzuur & Vitamine D

Foliumzuur speelt een rol in de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. In het begin van de zwangerschap speelt het ook een rol in het voorkomen van neurale buis defecten bij een ongeboren kind. Voorbeelden van neurale buis defecten zijn; een open rug, hazenlip, open gehemelte of een open schedel.

Foliumzuur is vitamine B11. Deze vitamine zit in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Het advies is om naast gezonde voeding elke dag een supplement met 0,4 mg foliumzuur te slikken gedurende vier weken voor tot acht weken na de conceptie. Acht weken na de conceptie komt overeen met week 10 van de zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

​

Vitamine D

​

Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om dagelijks een supplement te gebruiken met 10 microgram vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen uit de voeding. In de zwangerschap bepalen we via bloedonderzoek de hoogte van vitamine D zodat je mogelijk extra moet suppleren als het te laag is. 

Gezond eten

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. 

Als je veel last het van misselijkheid is het soms wat lastiger om gevarieerd te eten. Probeer in ieder geval gezond eten. Bij misselijkheid kan het helpen om vaker op een dag kleine hoeveelheden te eten. Vergeet ook niet te ontbijten, nog voor je opstaat. En eet eventueel ook voor het slapen gaan nog iets.

Tijdens de zwangerschap is het niet nodig om “voor twee” te eten. Je hoeft niet twee volwassenen te voeden. De zwangerschap vraagt wel wat extra energie, maar omdat je meestal ook wat minder beweegt, verbruik je ook minder. Daarnaast kom je in de zwangerschap ook makkelijker aan. Normale hoeveelheden eten is prima. Ook dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen.

Er zijn ook een aantal dingen die worden afgeraden om te eten tijdens de zwangerschap. Het voedingscentrum verstrekt hier up to date informatie over zie wat mag ik wel en niet eten?' 

Voor meer informatie over gezonde voeding en aanpassingen van je dieet tijdens de zwangerschap kan je ook de hulp inschakelen van een dietiste. Wij werken samen met onder andere Ingrid van der Giessen. Klik hier voor meer informatie.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Als je medicijnen gebruikt of hebt gebruikt voordat je zwanger werd (tot 4 weken voor de bevruchting) raden wij je aan dit bespreekbaar te maken met degene die de medicijnen heeft voorgeschreven en met ons.

Alchohol, Roken en Drugs

Roken en het gebruik van alcohol en drugs tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Dit in verband met de risico’s van roken en de risico’s van het gebruik van alcohol en drugs. Als je moeite hebt met stoppen met roken of onthouding van alcohol en drugs nemen we tijdens het spreekuur de tijd om dit bespreekbaar te maken en om te kijken hoe we je hierbij kunnen helpen.

 

​

Bewegen

Als je zwanger bent is het belangrijk om te blijven bewegen. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, zoals lopen, fietsen of zwemmen.

​

Wanneer je voor de zwangerschap al sportte dan kan je hier tijdens de zwangerschap, in de meeste gevallen, gewoon mee door gaan. Een goede conditie van je lichaam is in je voordeel tijdens je zwangerschap en tijdens de bevalling. Blijf tijdens het sporten luisteren naar je lichaam. Het is normaal dat je gaandeweg de zwangerschap een stapje terug moet doen. Als je een contactsport, zoals hockey of volleybal beoefent dan raden wij je aan een alternatieve sport te zoeken tijdens de zwangerschap of een gerichte zwangerschapscursus te volgen. Zie hiervoor het kopje cursussen.

bottom of page