top of page

Help! Mijn baby ligt in stuit

Het was begin november en ik was nog fulltime aan het werk op mijn kantoorbaan. Ik was inmiddels ongeveer 35 weken zwanger van mijn eerste kindje en kreeg een telefoontje van het ziekenhuis dat er vandaag plek was voor de versie.


Wat is een versie? Welke versie hoor ik je denken? Een versie is een poging tot het draaien van je baby die in mijn geval werd uitgevoerd door twee gynaecologen in het ziekenhuis tijdens het ‘versie spreekuur’. Wat hieraan vooraf ging was een over het algemeen prettige zwangerschap met als enige ‘to-do’tje’ het draaien van de baby. Het idee was dat de baby dit zelf ging doen, maar dit bleek helaas niet het geval. Mijn verloskundige constateerde al dat ik een eigenwijze baby had die hulp nodig had bij het draaien.
Ik was niet de enige op het versiespreekuur Het draaien lag nu letterlijk in handen van de specialisten. De vluchtkoffer moest nu al worden meegenomen (lees: worden ingepakt), want deze stond nog niet klaar. Er was een hele kleine kans dat de baby vandaag zou komen, maar toch: er was een kans! Manlief kwam gelukkig halsoverkop (ook) uit kantoor en was op tijd in het ziekenhuis om mij bij te staan bij deze ogenschijnlijk kleine handeling. Ik bleek niet de enige er lag een heel rijtje dames in aparte kamers op dezelfde gang te wachten op dezelfde versie.


De baby is te ver ingedaald Eerst werd ik aan de CTG scan gelegd om de gemoedstoestand van de baby te bekijken. Dit bleek allemaal in orde en was het mijn beurt voor de versie. Aan weerskanten stond een gynaecologe en deden samen een poging om de baby te draaien. Tijdens de versie kwamen de ademhalingstechnieken van de puf club spontaan goed van pas. Want o man, stelde ik mij nou aan, of was dit gewoon ontzettend pijnlijk? De gynaecologe gaf aan dat het vrijwel geen pijn doet, mits de baby niet is ingedaald. Onze baby was dus wél al te ver ingedaald en zat met zijn billen vast in mijn bekken. De hand van mijn man werd fijngeknepen en de pogingen van duwen en draaien werden na 10 minuten afzien opgegeven door de dames. Omdat het hartslagje van de baby rustig bleef tijdens de sessie konden zij het tien minuten blijven proberen. Onze koele kikker bleef gewoon liggen hoe hij lag.


Keizersnede of bevallen in stuit? Vrijwel direct hierna kwam een stortvloed aan informatie vanuit de gyneacologe over de opties die we hadden. Want als je baby met z’n billen in je bekken ligt en de versie niet is gelukt kun je de keuze maken om te bevallen van een baby die in stuit ligt, of voor een geplande keizersnede. Aan beide keuzes kleven voor –en nadelen met bijbehorende percentages. Even snel beslissen was in mijn gevoel niet aan de orde.

Mijn uiteindelijk keuze ging uit naar geplande keizersnede, maar mijn gevoel had zomaar andersom kunnen zijn en dan was ik daarvoor gegaan.


De uitspraak die mij daarom het meest is bijgebleven van de gynaecologe: “Je zult achteraf nooit weten wat de gevolgen waren geweest van de andere keuze. Dus lees de cijfers, maar laat je gevoel spreken bij het maken van de keuze!”

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Blogs van en voor zwangeren

Welkom op de site van Veldroos Blogs, van en voor zwangeren/ moeders en iedereen die er meer over wilt weten!

Comments


bottom of page